Švédi prevalcovali vo štvrťfinále MS 20 slovenských mladíkov 6:0

03.01.2014 Celý región

Bratislava 2. januára (TASR) -Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov prehrali vo štvrtkovom štvrťfinále juniorských MS s domácim Švédskom hladko 0:6 a na turnaji obsadia konečnú ôsmu priečku. Súperom "troch koruniek" v sobotňajšom semifinále v Malmö bude Rusko.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša od úvodu čelili silnému tlaku Švédov. Tí svojím pohybom donútili súpera k chybám a z nich vyťažili v prvej tretine dvojgólový náskok. V druhej časti pretavil favorit svoju korčuliarsku a streleckú prevahu v ďalšie dva presné zásahy. Až v závere za rozhodnutého stavu, keď domáci zvoľnili tempo, sa podarilo Slovákom dostať sa do niekoľkých šancí, ktoré ale nepremenili. Triumf obhajcu striebra z Ufy spečatili v závere Filip Forsberg (v zápase 2+2) a Jacob de la Rose.

Za najlepších hráčov SR na turnaji vyhlásili trio Martin Réway, Milan Kolena a Jakub Predajniansky.

Mladí Slováci postupom do vyraďovacej fázy splnili základný cieľ, no štvrťfinálová prekážka bola nad ich sily. Naposledy hrali na MS "20" o medaily presne pred piatimi rokmi, vo štvrťfinále vtedy senzačne vyradili favorizované USA po výsledku 5:3 a nakoniec skončili na 4. mieste.

majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov:

štvrťfinále

Švédsko - Slovensko 6:0 (2:0, 2:0, 2:0)
Góly: 12. Wallmark (Djoos), 19. Lindholm (Forsberg, Olofsson), 22. Forsberg (Burakowsky, Lindholm), 34. Wallmark (Sörensen, Forsberg), 54. Forsberg (Lindholm), 56. de la Rose (Lindholm, Burakowsky). Rozhodovali: Mayer (USA), Piccott (Kan.) - Kosaka (Jap.), Kowert (Nem.), vylúčení: 9:11 na 2 min, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, 10.857 divákov.

Švédsko: Dansk - Djoos, Arnesson, Pettersson, Olofsson, Norell, Hagg, Bengtsson - Johnson, Wennberg, Collberg - de la Rose, Lindholm, Forsberg - Burakowsky, Sörensen, Wallmark - Sandberg, Karlsson, Sundqvist

Slovensko: Sabol – Luža, Predajniansky, Rusina, Gachulinec, Valjent, Kečkeš, Dinda – Réway, Kolena, Gríger – Lunter, Daňo, Cehlárik - Černák, Mlynčár, Horanský - Tibenský, Šimun, Skalický


Priebeh zápasu

Domáci hráči od úvodu zovreli súpera do klieští a Sabol sa musel mať na pozore pri strelách de la Roseho i Collberga. V 7. minúte uháňal Collberg sám na slovenského brankára, ten jeho kľučky ustál. Slováci dokázali ohroziť Danska iba v presilovke, v 8. minúte Kolena z medzikružia tiesnený mieril mimo a švédsky brankár si potom poradil aj s pokusmi Daňa a Luntera. Ináč však Švédi jasne dominovali, výborne kombinovali a Slováci im korčuliarsky absolútne nestíhali. V 12. minúte ešte Burakowsky z uhla trafil len žrď, no vzápätí sa nešťastne zrazili Predajniansky s Kolenom na obrannej modrej čiare a vydláždili tak cestičku Wallmarkovi, ktorý si vychutnal Sabola - 1:0. O dve minúty takmer využil ďalšie okno v slovenskej obrane de la Rose. Sabol jeho bekhendové zakončenie zneškodnil a následne si vydýchol pri šanci Karlssona, pred ktorým zívala prázdna bránka. Druhý gól však stihol prísť ešte pred prvou sirénou, keď neobsadený Lindholm vo švédskej presilovke zasunul puk za Sabola.

Tréner SR Bokroš v druhej tretine premiešal zloženie útokov, ale ani to nepomohlo zabrzdiť rozbehnutých severanov. Vypredaná Malmö Arene tretíkrát aplaudovala v 22. minúte, keď Slováci prepadli pri vlastnom oslabení a Forsberg strelou z prvej prekonal Sabola. Následne Dinda po akcii de la Rosea v poslednej chvíli upratal puk pred Sandbergom. Sólo Burakowského sa neskončilo gólom len vďaka jemnému háčiku Lužu. Hráči spod Tatier potom prežili vyše minútové oslabenie o dvoch hráčov, no po jeho skončení sa Sörensen prehnal okolo Rusinu a Wallmark premenil jeho prihrávku v štvrtý gól. Slováci sa nepresadili ani v dvojminútovej presilovke 5 na 3, hoci sa natlačili pred Danska, chýbal im moment prekvapenia i presná strela.

Obraz hry sa nezmenil ani v treťom dejstve. Po zaváhaní Kečkeša mal piaty švédsky gól na hokejke Burakowsky, Sabol sa nenechal prekabátiť. Vzápätí zlikvidoval i zakončenie kapitána Forsberg a nenechal sa prekvapiť ani Karlssonom, ktorý predviedol odvážny individuálny prienik. Až v závere domáci zvoľnili tempo a dovolili súperovi dostať sa do niekoľkých šancí. V hre 4 na 4 mal dve sľubné príležitosti obranca Valjent, pri druhej netrafil v páde úplne prázdnu bránku. Paradoxne, v oslabení 3 na 5 potom unikol domácim obrancom Lunter, no ani táto situácia nepriniesla slovenský gól. "Tre kronor" nakoniec korunovali svoju dominanciu ešte dvoma gólmi - pavučinu v ľavom hornom rohu Sabolovej bránky vymietol Forsberg a na konečných 6:0 upravil z dorážky de la Rose.

Končné poradie na 5.-8. priečke:

5. USA, 6. Česko, 7. Švajčiarsko, 8. SLOVENSKO
 

Vyberte región